1 Eylül 2011 Perşembe

soru: bedelsiz beklentili hisselere aralık ayı gibi girmek gerekir diye bir klasik düşünce var, doğru buluyor musunuz?

aralık ayında kıpırdanmalar başlar şeklindeki basit tespitin temeli şuna dayanıyor: firmalar genelde yılın ilk çeyreğinden itibaren olağan genel kurul toplantılarını yaparlar ve bu toplantılarda sermaye artırımı kararı alınacağı beklentisiyle hisseler hareketlenir.
o yüzden hangi hisse ne zaman genel kurul yapacak, hangi aylarda hareketlenmeye başlamış (fiyat grafiğini inceleyebilirsiniz) küçük bir inceleme ile beklenti öncesi pozisyon alarak, beklenti gerçekleşmeden yani toplantı öncesi hisseden çıkan yatırımcıların kar elde ettiği gözlenmemiş değil.
zira firmalar genelde olağan genel kurul'da sermaye artırımı açıklamak yerine kayıtlı sermaye tavanına dahillerse konjoktürün uygun olduğu bir zaman diliminde yönetim kurulu kararıyla, kayıtlı sermaye tavanı'na dahil değilse genel kurulu daha sonra olağanüstü toplantıya çağırarak yapmayı tercih ederler.
hatta genel kurul tarihlerinden iki üç hafta önce genel kurul gündemi bir liste halinde kap'a duyurulur. burada yazan maddeler dışında hiçbir karar görüşülmez. o yüzden pozisyonları genel kurul öncesi değil de, bu gündem maddeleri açıklanmadan önce kapatan uyanık yatırımcılar da harekete geçerler.

elbette tamamen suç sayılan içeriden bilgi almak (insider trading) vasıtasıyla bazı şeyleri bilmiyorsanız bu durumda genel kurulda bir sermaye artırımı olmayacağı yahut da olacağı şeklinde kesin hüküm bildirmeniz de doğru değildir. her ikisi de olabilir zira...
biz sadece deneyim, gözlem ve mantıklı olanı bulmaya çalışıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder