1 Eylül 2011 Perşembe

borsada şans faktörü

salt şansına güvenerek işlem yapan yatırımcıların yok olup gittiğini söylememe gerek var mı?
çünkü şans insanın yüzüne bir kaç defa gülse de daha sonra verdiklerini alarak her şeyi kendi lehine telafi etmesini bilir.
zaten borsa yalnızca şans üzerine kurulu olsaydı ben derhal terk ederdim bu alanı. şanssız biri olduğumdan değil, şansıma güvenerek geleceğimi ipotek altına almak istemediğimden...

bakınız küresel borsalarda ufak çaplı da olsa bir bahar havası yaşanıyor ama biz ramazan bayramı tatili dolayısıyla kapalıyız. hani küçük bir rüzgar da olsa arkamıza alabilirdik. trade imkanı sağlardı.
mesela 6 günlük küresel çöküş süresince biz bayram tatilinde olabilir, tüm piyasalar ilk şoku üzerinden attığında mesaiye henüz başlıyor olabilirdik. panik satışları bu denli olur muydu?
işte bu iki faktör de birer şans unsuru.

mesela gsray geçen sene o kadar kötü bir performans sergiledi ki, zamanında kupasını evine götürdüğü uefa'ya bile katılma şansı elde edemedi. eğer bu olsaydı klüp bilanço ve genel durumunu uefa kriterlerine göre ayarlaması gerekiyordu, bazı kararlar önceden alınabilirdi. ama şimdi bunun için bir yılı daha var. yatırımcılar açısından bir şanssızlık örneği daha.
haa, geçen sene şampiyon gsray olsaydı belki şu an şike kapsamında başı belada olan klüplerden biri olacaktı ve en azından şimdilik bu kadar rahat hareket edemeyecekti. bakın sizin için şanssızlık olan bir klüp için nasıl şans kapısı. bu sene belki bu kaostan şampiyon olarak çıkacak.

doğrudur, şans da bir nebze etkiler tercihlerimiz. ama sabır şanssızlığın önümüze koyduğu olumsuzluklara gideren antibiyotik özelliğindedir. durum aleyhteyken lehe çevirilebilir. önemli olan usanıp, pes etmemek.

gözünüz ana trendde olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder