12 Eylül 2011 Pazartesi

yunanistan ve yunan tahvilleri


yunanistan dünya finansal sistem üzerindeki en büyük tehdit. piyasalardakidalgalanmaların önemli bir kısmının da kaynağı aynı zamanda. 

                                              ***
basitçe bu durumu açıklamaya çalışalım. geçenlerde ülkelerin kredibilitesi borçluluklarını ve faiz oranlarını nasıl etkiler onun mantığını aktarmaya çalışmıştım, şimdi de bunun olası sonuçlarına değinelim:
aynı mahalledeyiz yine. kimimiz market işletiyor, bazısı kuyumcu, birileri de berber,  terzi.
kuyumcunun hali vakti yerinde, çalışkan ve ticaretten anlıyor. marketçi sabahları geç kalkıp, akşamları erken kapatsa da yine de ailesini çeviriyor. berberin eli işte gözü oynaşta, terzi ise yıllardır baba parasıyla dükkanı çevirmiş, şimdi ise peder vefat edince kendisini kumara vermiş.
bu mahallede herkesin tasarruflarını birbirlerine borç vererek değerlendirdiğini düşünelim. örneğin kuyumcu kazancının bir bölümünü diğerlerine faizler borç versin. güvenilirliğinden dolayı marketçiye 100 lira nakit parayı, bir yıl vade ile yıl sonunda 105 lira alarak borç kullandırıyor. karşılığında senet alıyor. berberin lakaytlığını az çok biliyor, o yüzden 100 lira parayı 6 ay vade ile 110 lira olarak; terziye ise fazla güvenmediğinden 100 lirayı 3 ay vade ve 115 lira karşılıkla veriyor. aynı zamanda bu esnaflardan yine senet alıyor.
aslında terzi ve berber sahtekarlık yapıp muhasebecisine bilançolarını güzel göstertmese ve herkese işlerin yolunda olduğunu söylemese kullandırtmayacak ama işin iç yüzünü tam bilemiyor. o yüzden şüphelerini  fazladan faiz ve kısa vade ile gidermeye çalışıyor. böylece parasını daha fazla garanti altına almaya çalışıyor. bu arada diğer esnaf da kendi arasında borç veriyor. mesela marketçi ben size biraz borç veririm ama daha fazla faiz ve kısa vade isterim diyebilir.
peki…

eğer terzinin gösterdiği bilançodaka tüm karların sahte olduğu belli olursa, aslında işlerinin düzgün gitmediği ortaya çıkarsa ne olur? kuyumcu, marketçi ve ona daha fazla borç vermek isteyen herkes bir defa vadeyi kısaltır ve faizi artırır değil mi? ama terzi yok kardeşim ben baş edemiyorum, iflas ettim derse ne olacak?
en çok senedi kimde varsa o sarsılacak. bir kere berber ona borç vermişse kendi durumundan dolayı sallantıya girecek, zaten rahat biriydi o da zor duruma düşecek. çünkü vakti geldiğinde senetlerinin karşılığını terziden alamayacak. alamazsa marketçiye borcunu ödemeyecek. kuyumcu hiçbirisinden tahsil yapmayacak ve zincirleme tüm mahalle borç krizine girecek.
bunların borcunu ödemesi için daha çok müşteri, satuış ve kara ihtiyaç varken bir de mahalle sakinleri güvenlerini yitirdiğinden ve bu dalaverelere sinirlendiğinden harcamalarını kesecek, borçların ödeme riski iyici ayyuka çıkacak.
kuyumcu dahi toptancısına borcunu ödemek için kendini gelen senet ödemelerine göre ayarlamıştı, bu sefer o da borcunu ertelemek isteyecek, belki mali durumu zayıflayacak.

işte ülkeler arasındaki ilişki de buna benziyor.
bugün bizim terzi kıvamındaki yunanistan'ın çıkardığı devlet tahvillerini (senet) en çok almanya-fransa (kuyumcu, marketçi) gibi ülkelerin bankaları sahip. tabi berber kıvamındaki italya, portekiz de var ortada. yunanistan borcunu ödeyemediğinde ve iflas açıkladığında tüm bu tahviller çöp olacak. devletler ya bankaları fonlamak zorunda kalacak ya da iflaslarına göz yumacak. fonlama yapsa bu sefer de açığı kapatmak için daha fazla büyümek zorundalar ama durgunluk-resesyon buna da izin  vermiyor.

                               ***

işte bu bağlamda fransız bankalarına dikkat edelim. yüklü miktarda yunan tahvili bulunduran agricole, societe gibilerinin kredi notu düşürülürse bu da piyasanın morallerini bozacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder