15 Ağustos 2011 Pazartesi

sorular ve cevaplar IV

soru: sıkça duyduğumuz "grafiklerde pozitif uyumsuzluk" ve "negatif uyumsuzluk" nedir?
 teknik analiz yaparken biliyorsunuz grafiğimizi -amacına göre değişir- basitçe iki kısımda inceleyebiliriz. birincisi fiyat bölümü. örneğin son bir yıllık seçeneğini işaretlemişsek, bugünden itibaren geçmiş bir yıllık periyodu karşımıza çıkarır. bunun için de yine genelde -amacına göre değişir- günlük alternatifini seçeriz. yani her günün sonundaki kapanışları baz alırsınız, grafikte gördüğünüz tüm çizgiler her bir günün seans sonu kapanış fiyatıdır. (al-sat için saatlik, yahut da daha uzun vadeler için haftalık-aylık seçmek; grafin geçmişe ne kadar dönük olmasını belirlemek, kapanış fiyatı değil de seans içindeki en yüksek fiyatın gelmesini istemek... işte bunların hepsi yatırımcının kullandığı programa göre optimize edebileceği şeyler.)
fiyat grafiğinin hemen altında ya da üstünde de indikatörümüz yani teknikg göstergemizin grafiği yer alır. hangi indikatörü kaç günlük ortalamayla seçmeniz tamamen size bağlıdır, burada da yatırımcının kendi tercihi ve deneyimi özenlidir.

 şimdi güzel bir örneğini bulduğum soldaki grafiği inceleyelim. üst kısımda momentum göstergesini, altta ise fiyatların gelişimini görüyorsunuz. momentum hissenin piyasadakş temposunu ölçen bir grafik. yani fiyatların artış-düşüş hızını ortaya çıkarır.şimdi hem indikatör hem de fiyat tarafındaki a ve b noktalarına bakalım. gördüğünüz gibi momentum yükseliş kanalındayken fiyatlar düşüş; momentum düşüş kanalına girmişken fiyatlar da yükseliş kanalında. yani fiyat grafiği ile indikatör arasında şiddetli uyumsuzluk var. bu tür uyumsuzluklar trend dönüşünün habercisidir, öncü sinyaller üretir. nitekim dikkat edildiği üzere, b noktasındaki uyumsuzluktan kısa bir süre sonra fiyatlardaki düşüş trendi sona ermiş ve 64 liralardan 80 liralara kadar tırmanışa geçmiş. yine a noktasındaki uyumsuzluk teyit edildikten sonra yükseliş trendindeki fiyatlar inişe geçmiş. işte bu uyumsuzlukları tespit eden akıllı yatırımcı bu hisse için zamanında pozisyon alabilir ve yine zamanında pozisyonunu kapatarak realizasyonunu karla kapatabilirdi.

umarım yardımcı olmuştur, çok fazla teknik terim kullanmadan açıklamaya çalıştım...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder