31 Ağustos 2011 Çarşamba

kaçınılır risk-kaçınılmaz risk

bazı riskler vardır ki, yatırım yaparken aldığınız riskler sizin elinizde değildir. örneğin beklentisi yüksek iyi bir firmayı alırsınız, temeli ve tekniği mükemmeldir, yıllardır temettü dağıtmıştır, patron müdahale etmemektedir ve saygı gören bir kağıtdır.
sabah uyandığınızda gece yıldırım düşmesi sonucu kağıt deposunun alev aldığını ve fabrikanın yanıp küle olduğunu öğrenirsiniz.
elbette yatırım yaparken bu ihtimalleri de göze almanız gerekebilir. fakat bu risk sizin elinizde değildir ve batak değilse hiçbir patron da ekmek kapısının yanmasını istemez, sizden önce o kaybedecektir çünkü.
işte bu kaçınılmaz bir risktir. depremler, doğal afetler, beklenmedik küresel bir krizin aniden baş göstermesi, ülke riskleri vs.

ama bazı riskler de vardır ki bu tamamen sizin elinizdedir. örneğin gözaltı pazarında duran, iflas etmek üzere olan bir firmayı gözünüzü hırs bürüyerek alabilir, sonra da bir başka firmanın o firmayı satın alarak iflastan ve tüm borçlarından kurtulmasını bekleyebilirsiniz.
eğer bu gerçekleşirse 10 katı para kazanabilirsiniz.
ve lakin aldığınız risk paranızın tamamını kaybetme ihtimalidir, aslında ihtimalden öte resmen bile bile ateşe atmaktır.
kaçınılır riskleri göz göre göre almak yatırımcının tercihindedir.
sonra tahta kapandığında spk'ya beddua ederse, patrona küfür ederse hiç göz yaşlarına falan aldırış etmeden alacağınız dersi alın ve kendi işinize bakın.
bu gibi arkadaşlara üzülmek için zamanımız maalesef yok.
Allah yardımcın olsun demeniz kafidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder