12 Ağustos 2011 Cuma

açığa satış

bu gibi piyasalarda pek gözde olur. ama kolektif bir çalışma gerekir. aracı kurumlarıyla açığa satış sözleşmesi olan nakiti bol müşteriler genelde anlaşarak birlikte hareket ederler. daha sonra zaten panik havasına bürünmüş borsada kağıtları düşürmek çok da zor değildir. daha sonra pozisyonu kapatmak için alıma geçerler. aradaki farkı da kar olarak cebe atarlar. borsaların bir dilimde düşüp, sonra alım gelmesi vb volatilitenin sebeplerinden biri de budur. ancak imkb'de açığa satış işlemleri çok aktif değildir.


açığa satış nedir?
bilmeyenler için açıklayalım. kendisinde olmayan malı elinde bulunduranın adına ödünç satmaktır. özünde ise hisse senedinin düşmesine oynamaktır diyebiliriz. örneğin bende x hissesi var. siz açığa satış yapmak istiyorsunuz. benim yerime bunları şu anki güncel fiyat olan misal 5 liradan satış yazıyorsunuz tahtaya. sonra tahtanın düşmesini bekliyorsunuz ki zaten öngörünüzde düşeceği yönünde olduğu için bu işlemi gerçekleştiriyorsunuz. kolektif hareket ederseniz yazacağınız satışlarla bu düşüşü daha da hızlandırabilirsiniz. daha sonra fiyatlar 4,5 tl'ye düştü diyelim. siz oradan sattığınız lot kadar hisse alımı yazıp, tekrar ödünç aldığınız kişiye iade ediyorsunuz. 0,5 tl * lot da sizin karınız oluyor. pozisyonunuzu o gün kapatmanız gerekiyor.
riskleri mevcut: eğer hisse düşmek yerine artarsa 5 liraya sattığınız hisseyi akşam 5,5 liraya almak zorunda kalabilirsiniz. 0,5tl*lot da sizin zararınız olur.
açığa satışçılar nasıl çarpılır? bazen açığa satış yaparak tahtayı bozanları daha büyük oyuncular cezalandırmak isterler. bu biraz da gruplar arası çatışmayla alakalıdır. örneğin bir grubun bir tahtada açığa satış yaptığını muhbirleri aracılığıyla öğrenen diğer grup tahtaya alım yaparak fiyatları yukarı çekerler, açığa satışçıların zararla pozisyonu kapatmalarına sebep olurlar. onlar pozisyonu kapattıktan sonra dilerlerse fiyatları tekrar eski seviyeye bir sonraki gün çekebilirler.

herkes açığa satamaz, aracı kurumla açığa satış sözleşmeniz olması gerekir. krediniz bulunmalıdır. hesabınızdaki nakit kadar yapabilirsiniz.
açığa satışı sadece imkb 100 hisseleri içinden yapabilirsiniz.
hisseleri ödünç aldığınız kurumun bu işlemden haberi olmaz.
hissenin gerçek sahibi işlem yapmak isterse derhal yerine koymak zorundasınız.
teoride düşen değil yükselen bir piyasada açığa satış yapma izniniz vardır.
hisse üzerindeki kar payı vb tüm haklar gerçek sahibine aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder