22 Ağustos 2011 Pazartesi

yabancı sermaye ve ülke notu

yabancı sermaye artışında gözle görülür, takdire şayan bir artış henüz yok. ama bazı kıpırdanmalar var mı diye soracak olursak en azından bir hareketlilik var diyebiliyoruz. imkb'nin ralli mi yapacağı, dibi mi boylayacağına dair fikir verir mi? vermez...
takip etmekte fayda var.

son aylarda dış ticaret açığında ve kredi artışında bir yavaşlama ve büyüme verilerinde soğuma göze çarpıyor. türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesindeki en büyük engelin cari açık ve ekonomideki aşırı ısınma olduğunu bizzat bu notu verecek kuruluşlar tarafından dile getiriliyordu.
ama yukarıda bahsi geçen veriler bu şekilde iyimser gelmeye başlarsa bu durumda piyasalarda hiçbir zaman not artışı gerçekleşmese bile en azından artacağına dair bir beklenti oluşacaktır diye düşünüyorum.

bunun anlamı büyüktür. dünyada bir çok büyük ülkenin notu düşürülürken ya da negatif izlemeye alınırken, böylesi bir kaos ortamında türkiye'nin notunun yüsekltileceği düşüncesi, hele bir de yükseltilmesi diğer bir çok ülke ve yatırımcı için güvenilir liman olarak algılanmasına neden olur ve ellerinde nakit olup da ne yapacağına henüz karar verememiş yatırımcılar için sığınılacak bir istasyon gibi algılanmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder