14 Ağustos 2011 Pazar

sorular ve cevaplar I

sadece gelen sorulara cevap niteliğindedir, hisse analizini içermez. ayrıntılı analizler ileride yapılabilir.
1) GSRAY     
bedelsiz beklentisi yani sermaye ve hatta özsermaye değerlemesi gerekliliği güncelliğini koruyor. özsermayesi eksi bakiyede, birinci çeyrekte büyük zarar açıkladı, sermayesi ise 3 milyon liradan çok daha az. bir şekilde bilançosunu elden geçirmek zorunda kalacak ancak bunun için bir kaç mahkeme kararıyla futbolcuların kıymeti karşılık gösterilerek yeniden değerlemeye fiilen gitmiş ve böylece teknik iflasın önünü kapatmıştı. bu kadar absürd bir bilançoyla birazdan yazacağım şeyleri dile getirmek ne kadar doğru bilmem ama yine de bahsedelim. f/k sektör ortalamasının %5,44 daha aşağısında bu olumlu bir görünüm. yani hissenin fiyatı sektör ortalamasına göre ucuz kalıyor gibi bir görüntü var. dolaşımda 446.094 adet hisse var o yüzden çok sığ bir tahtaya sahip. fiyatı yukarı ya da aşağı çekmek tahta sahibi için çok zor olmasa gerek. fakat bunun için hisseleri elinde bulunduranların zıt hareket etmemesi gerekiyor. son bir yıllık grafiğine baktığınızda dip olan 204,58 tl seviyelerine hala gelmemiş. son düşüşlerde biliyorsunuz bir çok kağıt son bir yıllık dibinden bile daha aşağı seviyelerdeydi, hatta 2008 ekonomik krizdeki fiyatlara yaklaşan bile vardı. bahsş geçen ekonomik çöküntüde hissenin 100 liranın altında işlem gördüğünü hatırlatayım. ana trend aşağı yönünü güçlendirir ve düşüş trendi hız kazanırsa gsray da bu çöküşten nasibini alacak en azından son bir yıllık dibini zorlayacaktır. şu ana kadar bunu yapmamış olması beklentinin devam ettiğini, satıcıların bir yere kadar olabileceğini ve satışların birileri tarafından karşılandığını gösterir. 
enteresan bilgilere devam edelim. hissenin bütün likidite değerleri (cari oran, nakit oran vs) sektör ortalamasının çok üzerinde. piyasa değerinin/defter değerine oranı ise sektörü %50'den daha fazla altında. çok olumlu işaretler bunlar. beta değeri tam olarak 1. bu da ne riskli ne de risksiz grupta yer aldığını gösteriyor. 
son bir yıllık grafiğine baktığımızda hisse 200 günlük ağırlıklı ortalamasının bir aydır altında işlem görüyor. son düşüşlerden sonra normal aslında bu. 

 yandaki grafikte diğer spor hisseleriyle küçük bir mukayesesini görüyorsunuz. sermaye olarak ne kadar güdük kaldığına dikkat edebilisiniz. fener, tspor ve bjkas'ın ise son şike olayları nedeniyle piyasa değerinin ne kadar çok düştüğünü anlayabiliyoruz ayrıca.

hazır söz şieden açılmışken gsray'da henüz deprem olmamıştır. eğer kolluk kuvvetleri bir şekide gsray hakkında da soruşturmayı derinleştirir, gözaltılara başlarsa hisse fiyatları ilk bir kaç günlük şokla birlikte geri çekilmeye başlayacaktır. şu an gsray'ın önündeki en büyük engel budur. 



teknik analizine yüzeysel göz gezdirdiğimizde momentum'un tempoda yavaşlama olduğunu söylediğini görüyoruz ki bu da son zamanlardaki düşüş trendinin hisse için azaldığını ve güç kaybettiğini gösteriyor. macd düşüş trendini teyit ederken, cci ise yataya bağlamış durumda ve hiç de fena sinyaller üretmiyor hisse için. rsi aşırı satım bölgesini teyit ediyor. hacim düşüşler hızlanırken inanılmaz azalmış, bu da aslında yatırımcıların satma eğiliminde olmadığını belli ediyor.

özetle toparlayalım: endeks yükseldiğinde toparlanmaya başlayacaktır. endeksin sert hareketlerinde geri gelişler yaşayacaktır, eğer aynı paralelde sert hareketler gözlenmezse beklenti had safhadadır ve tahtanın bozulmasına izin verilmiyor demektir. hissenin önündeki en büyük handikap şike soruşturmasıdır, kötü haberler gelirse düşüşler daha da hızlanır. ilk olumlu haberde ise yönünü yukarı kırar. bilançosunu er ya da geç düzeltmek zorundadır. bu sene uefa'da temsil edilmemesi büyük bir talihsizlik, ancak 2012'de kriterleri yerine getirmek konusunda daha çok baskı hissedeceğinden küresel toparlanma da gelirse hisse gereken adımları atacaktır.
dolayısıyla beklenti devam etmekte olup, maliyeti yüksek olanlar için maliyet düşürülebilir. yeni alımlar için ise şike sonucu ve küresel toparlanma bir müddet takip edilebilir. birazcık maliyetli bir alım olur ama akşamları rahat uyunur. beklenti yönünden hiçbir zaman ihmal edilmeyecek hisselerdendir. 


2) GOLTS
en büyük beklentisi bedelsiz sermaye artırımı ve firmanın satışı. çimento sektörü enteresan bir iki yıl geçirdi. afyon ve aslan'ın müthiş karlı süreçlerinden sonra sıranın konya'ya geldiği düşüncesi var ve sonrasında da golts. golts üzerinde geçmişte durduk çünkü henüz bu hisse fark edilmemiş, kıyıda köşede bir yerlerde bekliyordu. ondan sonra zaten %50'den fazla prim yaptı. çimento sektöründeki sermaye artırımları müthş beklentiler doğuruyor ve sonucu da güzel oluyor. bu hisseyi uzun vadeli portföyde tutulabilirler arasına koymuştuk, çünkü insanlar fark ettiğinde iyi yerlere gelecek ve sonrasında da hareketlerine başlayacaktı.
bir defa golts son bir yıllık dibinden bile daha düşük seviyelere geldi. yalnız 2008 krizinde 16,25 dibini gördüğünü, 2010 yılının başında da 40 liralardan işlem gördüğünü hatırlatayım. endeksteki bir çöküş hissenin geri hareketinin devamına sebep olacaktır. 
golts'ın en büyük handikaplarından biri yönetimi. demirel, geleneksel yöntemlerle firmayı elinde tutmak istiyor. bazen tribünlerinden birini faaliyete geçiriyor bazen de kapatıyor. bulunduğu bölgede tek, ülkenin ayrıca en eski özel çimento fabrikası. aslında bu olumsuzluk bir nevi iyi haber, çok uzun vadeli düşünenler için şunu söyleyebilirim bu fabrika bir gün satılacak. ayrıca sermaye artışını da gerçekleştirecek. işte o zaman bugünkü maliyetler komik olacak. yalnız yeni bir ekonomik resesyonda çok fazla etkilenecektir.
f/k sektör ortalamasının altında bu da sektördeki diğer kağıtlardan daha az primli işlem görüyor demektir. net kar marjı ve aktif karlılığının sektör ortalamasının altında olması çok olumlu değil. çünkü fark çok fazla. buna rağmen cari oranı ve stok devir hızı sektörden daha iyi. likidite açısından hoş. kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerin özsermayeye göre biraz yüksek oluşu can sıkan unsurlardan. ayrıca kısa vadede ödemek zorunda olduğu borçlar pek de az değil. bununla birlikte satış maliyetleri satış gelirlerini yok edecek cinste değil, fena sayılmaz. yine de sektöre göre üretimdeki eski teknolojiden olabilir çok da iyi bir durumda değil. 
bu firmanın dediğim gibi likidite oranları sektöre göre çok iyi. krizde diğer rakiplerine göre daha az etkilenme ihtimali olacaktır ama bu etkilenmeyeceği anlamına gelmez. p/d sektör ortalamasının altında bu da daha az primli işlem görüyor demektir.
 sektörden bazı kağıtlarla karşılaştırma yapalım. sermayelere baktığımızda afyon'un hala çok küçük kaldığını, yine konya'nın sırıttığını görüyoruz. demek ki öncelik versek konya gelirdi sermaye artışında. yani satış beklentisi daha ön planda tutulabilir bence.


momentum düşüş temposunun son güne kadar korunduğunu teyit ediyor, macd de aynı şekilde düşüş trendinin devam edebileceğine dair işaretler veriyor. cci, macd'yi doğruluyor. rsi aşırı satım bölgesinden çıkışın başlayabileceğine dair göz kırpıyor. işlem hacmindeki düşüşler fiyatın aşağı kırılmasına eşlik eden yatırımcı sayısındaki azalmayı ifade etmekte.

sonuç olarak diyebiliriz ki, golts endekste olumlu haberlerle birlikte toparlanma olursa yönünü yukarı çevirecektir. aksi takdirde bir miktar daha gerilemesi mümkün. 40 tl'nin altına her geliş peyderpey alım yapılarak portföyün artırılması manasına gelir ancak küresel bir kriz ihtimalinde 20 liralardan da alım yapılabileceği göz önünde bulundurularak nakit bırakılmalıdır. yeni alımlarla ayrıca maliyetler düşürülebilir, öncesinde giriş yapanlarda. portföyünü bu hisseden yana kullananlar, uzun süre borsayla irtibatlarını kesip ben dahil hiç kimseyi okumadan hayatına bakmalı, kriz olmadığı sürece beklentilerin gerçekleşmesini sabırla beklemelidir. bu gerçekleştiğinde çok büyük primler sabırlı olanları bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder