17 Ağustos 2011 Çarşamba

NOKIA OYJ (omx hesinki borsası) I

not:türk yatırımcıları ilgilendirmemektedir, analizimiz omx helsinki borsasında işlem gören nok1v hissesi için, finlandiya'daki bir yatırımcı arkadaşımızın sorusu üzerine yapılmaktadır.

bir zamanların efsane şirketi nokia'yı hepimiz biliyoruz. bir çoğumuzun elinden antensiz 3210 geçmiştir herhalde. ancak geçen süre içinde rakipleri görünümünü iyileştirirken, nokia bu teknolojik yarışta maalesef geride kaldı ve de çok zor durumlara düştü. zaten mayıs sonunda kendi satış tahminlerini bir kez daha düşürmesi bunun en büyük göstergelerinden biri. kaldı ki kanıta da ihtiyaç yok aslında. ve de dahası bir teknoloji şirketi. maalesef zaman zaman borsada en büyük darbeleri alan sektörde faaliyet gösteriyor.
tabi enteresan gelişmeler de olmuyor değil. mesela mart ayında goldman sachs nokia oyj hisseleri için al tavsiyesinde bulunmuş.
kuruluşu 1865 yılına kadar uzanacak kadar köklü bir şirket aslında.

şimdi gelir tablosunu inceleyelim. zaten ikinci çeyrek tabloyu da açıklayalı çok olmadı.
toplam 9,275 milyar euro net satış gerçkeleştirmiş. geçen sene aynı dilimde 10,003 ilk çeyrekte ise 10,399 milyar euroydu bu. yani yaklaşık %7 yıllık, ilk üç ayda ise %11 düşme var.
 bununla birlikte operasyon karı ilk çeyreğe göre %44, nakit ve diğer varlıkları ise %5 oranında düşmüş. ilk çeyreğe göre bu düşüş neredeyse %39
bu sadece nokia için geçerli üstelik, konsolide bilançoyu içeren diğer iştirakler navteq ile cihaz ve hizmetler bilançosu da aynı şekilde gerileme göstermiş. sadece nokia siemens networks iştirakı'nın karında %1233 gibi müthiş oranda bir kar gözüküyor ancak o da hepi topu 40 milyon euro. toplam katkısı çok küçük.
her zaman ilgimi çekmiş olan dipnotlara baktığımızda ise şöyle bir sonuç görüyoruz.
2011 ocak-temmuz arasında nokia toplam 19,674 milyar euro net satış yapmış. yine aynı dönemde hisse başına kazanç ise -0,01 euro olmuş, bir başka ifadeyle kayıp söz konusu...
özellikle başkanın yatırımcılara hitaben yazdığı mektubu okursanız gerek çin gerekse de avrupa'da stok aksiyonlarını aldıklarını, akıllı telefon piyasasına getirecekleri yeniliklerden çok umutlu olduklarını vurguluyor. bir de çift sim kartlı telefon projesinin yüz güldürdüğünü ifade ediyor.

şimdi nokia grubun hem ilk çeyreğe göre değişiminr, hem de geçen senenin ikinci çeyreğine göre yıllık değişimlerine bir de tablo halinde birlikte bakalım.

ne dersiniz, çok da iç açıcı bir tablo yok önümüzde değil mi? yukarıda bahsettiğim gerilemeleri bir kez de tablo halinde görebiliyoruz burada. dipnotta eurodaki dalgalanmadan dolayı net satışların etkilenmesinden yakınılması da enteresan. 2010'a göre gerçekleşen gerilemelerin bir nedenini de yatırımcılara ödenen temettü olarak göstermiş dipnotta.







ocak-haziran arası konsolide gelir tablosuna baktığımızda toplam 261 milyon euro zarar açıkladığını görüyoruz ki bunun büyük bir kısmı ilk yarıdaki karı da götüren ikinci çeyrekten geliyor.

bu dönemde toplam 3.710.057 adet hisse dolaşımda yer almış.

30 haziran 2011 tarihi itibariyle konolide bilançosunu incelediğimizde ise aşağıdaki izlenimleri elde ediyorum:
toplam 35,227 milyar euroluk varlıklarının 13,485 milyar eurosu dönen varlıklar, geriye kalan 11,742 milyar eurosu ise duan varlıklar. bu böylesine kritik durumdaki bir şirket için çok çok iyi. ama duran varlıklar arasında bizim bilançolarımızda şerefiye olarak adlandırdığımız miktar ise 5,612 milyar euro ki bu da neredeyse duran varlıklarının yarısına denk geliyor!
kısa vadeli yükümlülükleri ise uzun vadeli yükümlülüklerin neredeyse üç katı, işte bu çok da iştah açıcı bir haber değil.

toplam yükümlülüklerin, toplam varlıklara oranı %60,4. bu da borçlarının tamamını ödese bile elinde 40 birim varlığın kalacağını gösteriyor bize. yalnız stokları %6,14 oranında artmasına rağmen, harcamaların da %23,69 artması, buna rağmen operasyonlardan gelen nakitin %39,19 azalması iyi değil. ancak alacaklarının %8,70 düşmüş olması borç tahsilini yapabildiğini gösterir. cari oranın 1,4 olması da 2 ve üzeri beklentinin altında kalmış. asit test oranı ise kabul edilebilir sınır olan 1'dir.  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder