11 Ağustos 2011 Perşembe

resesyon(durgunluk) ve not düşürümleri II


abd tarafında notun düşürülmüş olması sarsıcı bir etki bırakmıştır. dünya ticareti açısından önemli bir yer tutan (afrika'nın kendine hayrı yok, ayrıca afrika ve arap ülkeleri sadece kıymetli metal ve petrol vasıtasıyla dünyada rol oynamaktadır, sanayi açısından herhangi bir etkinlikleri yoktur) asya-avrupa-amerika sac ayağının birisi çökmüştür. avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi fransa'nın notunun düşürülme ihtimali ise bu sac ayaklardan avrupa'nın da devre dışı kalacağına işarettir. o yüzden fransa semboldür. fransa avrupa'nın da durgunluğu teyit ettiğinin göstergesidir. tek başına bir önemi yoktur. zaten bu ikisine göre nispeten daha zayıf olan asya'yı yönlendiren japonya depremin etkileriyle mücadele etmektedir, kaldı ki 10 yıldır fiilen resesyon yaşamaktadır. lokomotif ülke çin'de ise enflasyonist baskılar sürmektedir, abd'den daha fazla emlak balonu oluştuğu söylentileri kol gezmektedir, üstelik avrupa ve amerika'nın dişlilerinin çalışmadığı bir dünyada üretim yapmanın pek önemi kalmaz, çünkü bu ülkelere yapmış olduğu ihracat ticaretinin büyük kısmını oluşturmaktadır.

ayrıca, afrika ve arabistan yarımadası'ndaki isyanlar bir çok ticari ilişkiyi kesmiştir. el konulan kaddafi'nin parasının da avrupa'yı kurtarmayacağı, sadece bir sre daha rahat nefes aldırdığı ortadadır. gelişmekte olan ülkeler küresel sermayenin elinde bulunan serseri likiditeye muhtaçtır, kaos olur da yatırımlar güvenli liman sayılan kıymetli metale yönelirse çöküşler ardı ardına gelecektir. gelişmiş ülkeler oyunun içinde olmazsa tek başlarına ayakta kalacak güçleri yoktur, fazla şişirilmemeli, gözlerde büyütülmemelidir.
avrupa'da yunanistan, irlanda ve portekiz'in durumu ortada. italya ve ispanya'dan ne haberler geleceği belli değil. dolar ve euro güvenirliliğini kaybetmiş durumda.
bütün bunlar dünyadaki resesyona tuz biber olan unsurlardır, üstelik olası bir durgunluk bu ülkelerin daha da kötüleşmesi için yeterli bir sebep olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder