10 Ağustos 2011 Çarşamba

bir moral yazısı (yatırımcı dostlarıma ithafen)

aşağıda yer alan tarihler, hisse adı ve fiyaları tamamen gerçektir. sanal ya da teoriye dayalı değildir.

üzülmeyiniz. moralinizi bozmayınız. borsa için yatırdığınız paraya hemen yarın ihtiyacınız hayati derecede yoksa aşağıdaki kıssayı okuyunuz.

şimdilerde kağıt üzerinde portföyünün yarısını kaybetmiş yatırımcılara felaket senaryoları anlatılmaktadır. bütün forumlarda "şimdi ben ne yapacağım, öldüm-bittim" tadında yorumlar yapılmakta, insanlar "ailemin yüzüne nasıl bakacağım" şeklinde beyanlarda bulunmaktadır.
yapmayınız. borsa tamamen döngülerden ibarettir. çöker, durgunluk dönemine girer, toparlanır, şaha kalkar ve tekrar çöker. yıllardır bu şekilde olmuştur, bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir. yaşananların hisse senedi piyasasında olağan olduğunu kabul edin. neden düştü, bu bana nasıl olabilir diye dövünmek hiçbir işe yaramaz. sadece bazı hususlardan dersler çıkarılabilir, deneyimler artırılabilir.

  15 ocak 2008 tarihinde yatırımcı 10 bin lot GARAN hisesi almaya karar vermiştir. maliyeti 4,95 liradır. ne de olsa borsanın en sağlam hisselerinden birinde birikimlerini değerlendirmiştir, içi rahattır. ancak hiç kimsenin beklemediği bir anda lehman brothers'ın iflasıyla birlikte tarihin en büyük krizlerinden biriyle karşı karşıyadır ve ana trendi hiçe saymıştır.

her yerde dünyanın sonunun geldiğinden, kıyamet senaryolarından bahsedilir. gözünün önünde kağt düşmektedir ve elinden bir şey gelmez. sadece iki ay sonra 3,42 liralara düşen garan, 19 kasım 2008 tarihinde 1,71 tl'yi görmüştür. başlangıç sermayesi 49.500 tl iken, sadece 10 aylık bir periyotta 17.100 liraya düşmüştür. portföyünün %65'ini kaybetmiştir, yatırım hesabında kar zarar durumu -32.400 tl olarak gözükmektedir.

şimdi yatırımcı gözüyle ve sükunetle olayı değerlendirecektir. öncelikle stop loss uygulamamış ve henüz zarar küçükken kağıtdan çıkamamıştır. dolayısıyla şimdi zarar bu kadar büyükken ya sineye çekip bir daha borsaya tövbe edecektir yahut da öğrendiklerini işte şimdi ve tam da burada uygulayacaktır.

borsanın tekerrürden ibaret olduğunu bilir. çocuk gibi doğacak, büyüyecek, yaşlanacak ve ölecektir. daha sonra bir daha doğacak ve bu hayat döngüsü hep devam edecektir. karamsar olmanın mantığı yoktur. bir karar alır ve ekranlardan uzaklaşır. ailesiyle ilgilenmektedir, realize etmediği sürece yazan zarar sadece kağıt üzerinde kalmaktadır.

dibi gördükten 10 ay sonra tekrar fiyatları kontrol ettiğinde bir sürprizle karşılaşır! dünya ekonomisi toparlanmaya başlamıştır, garan'ın fiyatı 4,94 tl olmuştur. tarih 31 temmuz 2009. maliyetini kurtarmıştır, sadece aylık faizden ve kaybettiği zamandan olmuştur. beklemeye devam etmektedir. nisan 2010'da garan'ın fiyatı 7,05 liradır. 08 kasım 2010 tarihinde ise 9,14 liradan kapanmıştır ve realizasyonu gerçekleştirir. elindeki sermaye 91.400 liradır ve karı 41.900 liradır. yatırım hesabında kar zarar durumu +41.900 lira olarak gözükmektedir. bu miktar ortalama 2.000 lira net maaş alan bir uzmanın tam 21 aylık çalışmasına bedeldir. kendisi bu arada maaşını almayı sürdürmüştür ve tek yapması gereken beklemek olmuştur.

üstelik kişi hisse diplerdeyken kağıt alarak ortalama maliyetini düşürmemiştir, eğer yapsaydı karı çok daha fazla olacaktı. yine yatırımcı garan'ın en yüksek olduğu zamanlardan birinde hisseye girmiş, daha aşağılardan maliyetlenmemiş, küresel bir kriz görmüştür.

fevri hareket etmemenin faydasını 21 ay çalışarak elde edeceği parayı kazanarak görmüştür.

aynı şekilde yedi kat artan garan'dan başka 15-20 kat primlenen bir çok hisse bulunmaktadır, yatırımcı bunlardan birinde de bekliyor olabilirdi. 


değerli yatırımcı dostlarım,
bizim zamandan başka kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. sükunetinizi koruyunuz. bu yazının devamı gelecek ve bazı hususlara değineceğiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder