31 Ağustos 2011 Çarşamba

krizin yeni boyutu.

2008 krizini neden yaşadık?
likidite sorunu yüzünden. tıpkı 2001 türkiye krizinde olduğu gibi öyle çok güven bunalımı yaşandı ki, bankalar kendi aralarında borç vermemeye başladı ve sonrasında çöküşler gerçekleşti.
peki 2001'de türkiye ne yaptı. demirbank gibi çok hazin batış öyküleri olan ve yabancı bankalar türkiye'ye gelsin diye onlara peşkeş çekilenler hariç (ki öyle vatanı satıyorlar, topraklarımız peşkeş çekiliyor teranelerini atan bir adam değilimdir. imf hepimizin kanını emdi gibisinden popülist söylemlere de yer vermem düşünce dünyamda. hiçbir şey anlatıldığı gibi değil. ama bu konuda eşekş çekildi diyorsam bir bildiğim vardır.) sermayesi bozuk, kendi şirketlerine kredi aktararak üçkağıtçılık yapan değersiz tüm bankaların batmasına izin verdi. güçlü bir mali yapı kuruldu, 2008 krizi de bir şekilde atlatıldı.
abd ne yaptı? bankaları kendi kurtartı, bir kaçı hariç batmasına izin vermedi. şimdi ne oldu peki? tekrar dip ihtimali...

bakınız ilk kriz likidite sorunuydu. hükümetler bankaları fonladı ve konu kapandı. (türkiye'nin yıllar önce yaptığı hataları, beceriksizliği, yoksulluğu aynen avrupa ve abd yapıyor. o yüzden de onlar itibarını kaybederken biz itibar kazanıyoruz. ayrıca avrupa kanadında feci derecede lider eksiği hissediliyor. tüm hareketleri bizdeki koalisyon dönemlerini hatırlatıyor)
peki şimdiki kriz ne? hükümetler bankaları fonlayalım derken o kadar büyük kamu açığı oluşturdular ki şimdi bunu kapatamıyorlar. ilk krizi para basarak aşan ülkelerin elinde şimdi hangi koz var?
büyümek dışında sıfır...
işte büyüme gerçekleşmezse o zaman çöküşler başlayacak.
çünkü büyüme olmazsa bu delikler kapanmayacak.
küresel durgunluk riski o yüzden bu kadar korkutucu... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder