9 Ağustos 2011 Salı

fed toplantısı I

biliyorsunuz amerikan merkez bankası konumundaki fed bu akşam açık piyasa kurulu toplantısından çıkan sonuçlar açıklayacak. bunu bizim merkez bankasının para politikası kurulu sonrası yaptığı açıklamalara benzetebiliriz.
bildiğiniz gibi ilk munzam karşılıkların düşürülmesi sonucu 72 binlerde 58 binleri görmüştük.

aslında bugün açıklanacak kararlar bir çok yatırımcı için umut oldu. bugün tcmb'nin başkanının adını bile bilmeyen bizler, fed'in başkanı kim ezbere söyler, milli marş gibi tekrarlar olduk.
piyasalardaki inanılmaz umutsuzluklar neticesinde bardağın dolu tarafını görmek isteyen insanların beklentileri şu şekilde:
1) fed abd'nin not indirimini hiçbir şekilde hak etmediğini söyleyecek, sonuçta ülkenin gücünden bahsedecek ve en kısa sürede eski notu elde edebilecek yetenekte olduğunu vurgulayacak
2) yeni bir parasal genişlemenin öncüsü olacak bilgiler verecek. bu uğurda ne kongrenin ne de hükümetin söyleyeceklerini umursamadan kendi doğrusunun bu yönde olduğunu beyan edip, harekete geçeceğini ilan edecek.
3) piyasaya moral verecek, sorunları aşabilecek güçte olduklarından, ekonomik göstergelerin iyi gelmeye başlayacağından bahsedecek.

elbette bunlar olduğunda ilk etapta s&p endeksinde bir toparlanma göreceğiz. asla kayıpların tamamının geri alınacağını beklemesin hiç kimse. ve fakat yine de borsalarda gözle görülür bir toparlanma söz konusu olacaktır. ardından italya ve ispanya tahvillerinin avrupa merkez bankası (ecb) tarafından alınmaya devam edeceği beklentileri de bu haberin üstüne servis edilirse bilinki boğalar hala son nefeslerini vermediler ve ayılara karşı mücadelelerini sürdürüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder