31 Ağustos 2011 Çarşamba

altın

altın için yükselişler kimi zaman mevsimsel kimi zaman da spekülatif olabiliyor.
yalnız bu seneki yükselişleri her ikisiyle de karıştırmamak lazım. bu yükselişe balon dersek o zaman dünyadaki korku, panik, endişe halini ve durgunluk riskini göz ardı etmiş oluruz. altın şu an ülkelerin ve hatta büyük yatırımcıların ve hatta hatta bireysel yatırımcıların büyük çöküş beklentisi nedeniyle paralarının değerini korumak için sığındıkları güvenilir bir liman.

ancak her yükselişin mutlak surette düşüşleri olacaktır.

düşüş ise isviçre frankı'na benzer şartlarda gerçekleşecektir.
altının değerini yitirmesi için kanaatimce üç önemli koşul vardır:
1) krizdeki ülkeler borçlarını ödeyebilmek için ellerindeki altın stoğunu eritir ve likiditeye geçerlerse bu durumda piyasaya olan arz aratacağından ülke para birimlerinin değeri artar, altın düşüşe geçer. bunun için tonlarca miktardan bahsediyorum. (bu konuşuluyor)
2) yeni bir altın rezervi bulunur ve işlenerek piyasaya sürülürse. bu durumda da arz artacağından değerinde düşme olur.
3) dünyadaki küresel resesyon beklentilerinin aksine avrupa ve abd sorunların üzerine etkin bir şekilde gider, olumlu haberler bormbardımanına tutulur ve 2008 krizinin tamamen bittiğine dair sinyaller alırsak.

ki üçüncü şık en olası ancak ne zaman gelir yahut da yeni bir dip görmeden gelir mi bilemeyiz.

bu durumda altının düşüp artacağına dair beklentilerinizi yukarıdaki gelişmeleri göz önüne alarak belirleyebilirsiniz.

bunun için önemli sinyallerden birisi de riskli piyasalardır. eğer borsalar artıyor, ralliler görülüyorsa risk iştahı artıyor demektir, bu durumda da yine altın fiyatı düşebilir.

er ya da geç, bugün ya da bir yıl sonra 2000 dolarları şu an için zorlayan ve %33 değer kazanan, değerli metaller düzeyinde en uzun ralliye sahip olan altın 2500 doları da görebilir evet. ancak dediğim gibi bir gün gelecek ve çok sert düşüşlerle normale dönecektir.

bir not: türkiye'deki altın fiyatlarının yükseliş ve düşüşü salt yukarıdaki etkenlere bağlı değildir, bunun için doların fiyatı da çok önemlidir. türkiye'de altın fiyatlarının nasıl hesaplandığını bir ara paylaşayım sizinle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder