17 Ağustos 2011 Çarşamba

NOKIA OYJ (omx hesinki borsası) II

bazı şeyleri söylemek için müneccim olmak gerekmez. nokia'nın son iki yıllık grafiğini inceleyelim birlikte, üzerinde bir kaç basit trendi gösterdim, dikkat edilmesi gereken verileri de yuvarlak içinde işaretledim. tüm veriler helsinki borsasına göre alındı ve euro değerinden.
görüldüğü gibi hisse 31 mart 2010 zirvesinden sonra amansız bir düşüş trendine girmiş durumda. her ne olursa olsun kanallar her şeyi gösteriyor. trend çizgileriyle belirtmiş olduğum küçük tırmanışlar ise sadece cılız tepki alımlarından ibaret kalmış. hissede kendisini yukarı atacak en ufak bir güç emaresi görülmemiş sonuçta dip seviyelerine kadar düşmüş.



ikinci grafiğimizde ise sol tarafta 2001 yılından itibaren hissenin gelişimini görüyoruz. yine büyük bir dip yaptıktan sonra tekrar tarihi zirvesini zorlama çabaları ancak ikinci zirvenin birinci zirveyi yakalayamadan dönüş yapması büyük bir trend kırılımına işaret etmiş. aslında henüz apple cep telefonu  piyasasını çok zorlamadığı zamanlarda ve nokia'nın en şaşalı olduğu dönemlerde bile bir düşüş trendine girdiğini, daha sonra yeniden toparlandığını görüyoruz. ama ilk zirvesine yaklaştığı halde yakalayamayan nokia, ilk dibini ezici bir oranda geçerek ikinci dibiyle birlikte tarihi dibini yakalamış oldu. sağ tarafta ise bir aylık fiyat grafiğini görüyoruz. söz konusu alımların küresel panik sonrası yaşanan çöküşün ardından gelen tepki alımları olduğunu çıkarabiliyoruz. yalnız şu da bir gerçek ki tüm bu küresel çöküş esnasında nok1v 3,5 euro sınırına kadar geri çekilmiş ki, buradan da çok daha büyük çöküşler yaşanmazsa endekslerde, nok1v'nin tabanını belli ettiğini anlayabiliriz. yani herhangi bir iflas süreci gündeme gelmezse -ki kısa sürede pes edeceğe benzemiyor- sadece kendi iç dinamikleriyle bu seviyenin altına düşmesi sürpriz olur.


yine yandaki grafikte hissenin haftalık, aylık, üç aylık vs tüm değişimlerini tablo halinde inceleyerek grafiklerin ne demek istediğini daha iyi ve cebirsel olarak görebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder