18 Ağustos 2011 Perşembe

NOKIA OYJ (omx hesinki borsası) III-sonuç

rsi'ın aşırı satım bölgesi olan 30'un üzerine, 43 seviyelerine kendini attığını görüyoruz. kaldı ki buralarda yönünü tekrar 30'un altına mı yoksa 70'in üzerine mi çevireceğini ve bu iki alt-üst çizgiden hangisini kıracağını takip etmemiz gerekeek. ama şu da bir gerçek ki düşen fiyatlara tepki alımı gelmiştir bu da dip fiyat ile ilgili taban çalışmasını doğrular niteliktedir. yalnız rsi ile fiyat grafiği arasında uyumsuzluk gözlenmiştir. fiyatlar düşüş trendindeyken rsi küçük de olsa yükseliş trendine girmiş, trendin her an dönebileceğini göstermiştir. nitekim sonrasında nok1v için tepki alımları gelmiş.




macd ise 0'ın hemen altında. ayı piyasasının daha ağır bastığını, satıcıların alıcılardan daha iştahlı olduğunu gösteriyor olsa da bu durum, macd'yi dikkatle incelediğimizde 0'a doğru uzun zamandır tırmanışta olduğunu, buradan da aslında ayı piyasasının güç geçtikçe gücünü ve temposunu yitirdiğini anlıyoruz. ayrıca macd ile ifyat grafiği arasında bir uyuşmazlık var, bu da trendin döneceğini yani fiyatların bir miktar yukarıya gidebileceğini gösteriyor.







fiyatlar düşerken hacmin de düşüşe geçmesi, buna rağmen dipte hacmin artması ve fiyatlar yönünü kırarken hacmin de yükselmesi satıcıların iştahının azaldığını, buna rağmen alıcıların düşük fiyatlara tepki gösterdiğini gösteriyor. ancak son düşüşte hacmin artmış olması yatırımcıların hala korktuğunu ve en ufak bir geri gelmede panikleyebileceğine işaret ediyor olması handikap.









sonuç ve özet
değerli suomenlinna, görüldüğü gibi nokia toparlanmak için çırpınmakta. açıkçası temel analizi beklediğim kadar korkunç sonuçlar doğurmadı, tabloları felaket senaryolarını hatırlatır tarzda sinyaller vermiyor. oranları ise çok çok kötü değil. yeni n9 modeliyle tekrar eski günlerine dönmeye çalışıyor. hedeflerini ortaya koymuş, nerede hata yaptıklarını gören bir yönetim kokusu aldım sanki. ancak şunu da unutamak gerekir ki şirketi bu durumlara sürükleyen de aynı yönetim kadrosuydu.
oldukça akıllı davranarak maliyetinize yaklaşmış durumdasınız. teknik analiz nok1v'nin yukarı doğru bir miktar tırmanışa geçeceğini söylüyor. eğer avrupa'daki borsalarda son üç gündeki gibi bahar havası eserse nok1v bundan hemen nasiplenmeye çalışacaktır, alıcıları hazır. ancak endekste genel çökme olursa geri gelme konusunda da tereddüt etmeyecektir. ama sonuçta gelebileceği dip belli, daha aşağısı için de hakikaten küresel anlamda bir bunalımın ya da şirketten pis kokularn gelmesi lazım. her ikisi de olursa şaşırmam ama talihsizlik derim.
şimdi iki seçeneğiniz var. zararına çıkmak yerine bekler, birazcık karla, komisyon masraflarınızı da çıkararak satışa geçersiniz. sonra da elinizdeki sermaye ile uzun vadeli olmak ve ana trendi takip etmek kaydıyla türkiye borsasında, beklentili hisselerde değerlendirirsiniz. eğer gereken sabrı ve meşakkati gösterirseniz bu durumda o bahsettiğiniz hedefi büyütmenizi tavsiye ederim. çok daha güzel planlar yapabilirsiniz.
diğer ihtimal ise nok1v pozisyonunda kalmak ve yeni artışlardan nasiplenmek. türk piyasalarını tanımıyor ve ona güvenmiyorsanız bu seçeneği tercih edebilirsiniz. yahut da nakit pozisyonda kalabilirsiniz.
sizi bilmem ama ben olsaydım, nok1v'de yeni bir çıkış dalgasını bekledikten sonra karla kısa sürede çıkar, türk borsasında çok önemli bir kaç kağıtta pozisyon alır, sonra da ana trendi takip etmek koşuluyla bir gün hedeflediğim paraya kavuşana kadar sabırla beklerdim. teknoloji hissesinde uzun pozisyonda kalmanın çok manası yok, özellikle toparlanmaya çalışan ve hangi seviyelerden geldiği belli böyle bir firmada. tabii ki öyle atılımlar yapar, öyle işlere girişir ki bir anda geldiği zirveleri bile zorlar ileride bilemeyiz. burası borsa. ama bu riski almazdım ben, aynı derecede kazandırması mümkün ve de sağlam temelli başka kağıtlar varken üstelik.
çocuklarınızdan bahsetmiştiniz, Allah bağışlasın, kötü gün yüzü göstermesin onlara. ben de gözlerinden öpüyorum ikisinin de.
hedeflerinize ve arzularınıza en kısa sürede kavuşabilmeniz dileğiyle. bol kazançlar dilerim, nazar ve beladan uzak kalınız.
selamlar;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder