31 Ağustos 2011 Çarşamba

eylül-ekim dönemi ve piyasalar

şimdi, eylül'de neler olacak bakalım mı birlikte?
* ilk yarısına kadar ağustos ayının gerçekleşme verileri açıklanacak. özellikle abd'den gelecek veriler olumlu mu, olumsuz mu olacak?
* ilk hafta başkan obama istihdam paketini açıklayacak.
* bir çok avrupa ülkeleri geri ödemeler yapacak, bunun için ortam tekrar borçlanmak için uygun olacak mı?
ayrıca ekim ayında bir çok ekonomik göstergelerin bozulma ihtimali var, mevsimsellik etkisinden dolayı.

evet, fed'den gelecek açıklamalar piyasaları tatmin etmezse; avrupa'dan gelecek mesajlar beklenileni vermezse; açıklanacak veriler ekseriyetle olumsuz olursa bu durumda biliniz ki ağustos ayının ilk haftalarında yaşadığımız sert satış dalgasının benzeriyle karşılaşacağız demektir.
eğer tüm bunların aksine, piyasalara umut dolu haberler sağanağı yaparsa bu sefer de kayıpşar telafi edilmeye çalışılacaktır.

sizler hangi beklentiyle hareket ediyorsunuz, işte strateji burada ortaya çıkar. çünkü biliyoruz ki her yeni yükseliş dalgasını satış fırsatı görenlerle, her düşüş dalgasını alım fırsatı görenler arasındaki rekabet hala devam ediyor. her ne kadar ilk grup daha etkin görünse de.

bu yüzden stratejinizi buna göre gözden geçirmekte fayda var.
olumsuz yatırımcılar, yükseliş dalgasını fırsat görüp portföyünü boşaltarak daha diplerden alım için pusuya yatabilirler. mesela bu bir strateji. tam tersi de doğrudur...

2 yorum:

  1. Üstad, Egcyh ve Egcyo hisseleri için çok güvendiğim insanlar; yıl sonuna kadar ciddi hareket edecek diyorlar...(endeks izin verirse) Bu hisseler için bir görüşünüz var mı acaba

    YanıtlaSil
  2. değerli yatırımcı,
    çok güvendiğiniz insanlardan kasıt nedir? bunu açalım bir ara...

    eğer endeks izin verir ve de ana trend yönünü yukarı çevirir, küresel resesyon riski ortadan kalktığına dair olumlu haberler gelirse şayet, yalnızca bahsettiğiniz hisseler değil bir çok hisse tekrar zirvelerini test etmeye çalışabilir kanaatimce.
    çünkü bir çok hisse bir yıl önceki dip fiyatları zaten gördü. üstelik 2008 krizindeki seviyelere düşenler bile var. yani daha düşüş olur mu? olur... endeks 45 binlerin altına sarkarsa neden olmasın. sarkma ihtimali var mı? ihtimaldir, göz ardı edilemez.
    egcyo ve egcyh'nin birlikte hareket ettiğine dair kuvvetli sinyaller var. ancak egcyo'nun, egcyh'nin aksine henüz bir yıl önceki dip seviyelerine gelmediğini de görebiliyoruz.
    her ikisinin de döndüğü yerler 1,91 civarları.
    takibimde değiller, umarım utandırmaz sizleri.

    YanıtlaSil