12 Ağustos 2011 Cuma

yabancı payı I

küresel sermayenin imkb için hangi seviyeyi dip olarak belirlediğinin bir ölçütü de yabancıların nerelerde tekrar piyasaya giriş yaptığını belirlemektir. onlar giriş yapmaya başlayıp, paylarını artırdıklarında yeni bir yükseliş sürecinin ilk sinyallerini almaya başlıyoruz demektir. diğer analizlerden de teyit alabilirsek çok hoş olur.
aşağıda bir kaç çalışmayı size sunayım. gördüğünüz gibi sürekli bir dip dalgası, daha doğrusu yabancı payındaki düşüş kanalı sanki duruluyor gibi. kendisine tıpkı bir endeks gibi taban çalışması yapıyor da yukarı doğru tırmanışa geçecekmiş gibi bir görüntü oluşturmuş grafik. ancak yine de yabancı alıma geçti demek için erken bazı sonuçlar çıkmış ortaya. takip etmekte fayda var.


aşağıda yabancıların ellerinde bulunduran hisse senedi adetini ve değerlerini de görebiliriz. sadece adetlere bakmak yanıltıcı olur çünkü çok düşük katma değerli kağıtlardan yüzbinlerce almaları demek payın arttığı anlamına gelmez. yalnızca değere bakmak da sıkıntı yaratabilir çünkü hisse senedi payı değişmese bile piyasadaki fiyatlar değiştiğinde artıyor ya da azalıyor gibi bir görüntü oluşur. yerlinin de durumunu inceleyerek her ikisine bakmak en sağlıklısı.


aşağıdaki iki grafikte yine yabancı yatırımcının paylarına dair bilgilerle, yıllara göre rakamları bulabilirsiniz.



2 yorum:

  1. sevgili lefewre,
    ilk tablonun dogru hali hala yayinda bulunan bigpara sitesinin eski sürümünde var. yani burada;

    http://e.bigpara.ekolay.net/M1/yabanci_paylari.asp

    YanıtlaSil
  2. dikkat ve araştırma için teşekkür ediyorum sevgili kafein. konuyla ilgili tüm eksik bilgileri diğer resimlerle tamamlamıştım, onu o şekilde telafi ettik. gönderdiğiniz linki de inceledim güzel bir tespit olmuş, sağolun.

    YanıtlaSil