14 Ağustos 2011 Pazar

sorular ve cevaplar II

3) ana trend aşağı yönlü kırıldı diyebiliyor muyuz?
bunu söyleyebilmek zor. ancak ana trendin aşağı yönlü çok önce kırdığını görebiliyoruz. 72 bin direncini defalarca denemesine rağmen geçememesi ve hatta bir iki toparlanmadan sonra yanına bile yaklaşamayışı, bunun karşılığında her yeni zirvenin bir önceki deneme zirvesinden daha düşük kalması ve yabancının çıkmış olması bunu gösteriyor.
asıl önemli olan soru bu değil. önemli olan aşağı yönlü kırılmanın daha ne kadar devam edip etmeyecek olması? bunun için de yabancıların piyasaya girişlerini kontrol ediyoruz. onlar girecekler mi, yoksa yukarı yönlü düzeltmeler neticesinde gelecek olumsuz habererle kar realizasyonları yapılıp tekrar çakılacak mı piyasa? bunu bence biraz da yabancının tutumu belirleyecek. piyasay takip ediyoruz, şu an bir çok firmanın kendi hisselerini topladığını görüyoruz bu bizi biraz huysuzlandırıyor. yeni bir çıkış dalgasının öncesinde olabiliriz.

sizi çok fazla cezbeden bir hisse varsa/hisseyi tanıyorsanız ve korkunuzdan daha aşağı gitme ihtimalini de göze alarak pozisyon açamadığınızı söylüyorsanız o zaman küçük alımlara başlamayı, her geri gelişte lot sayınızı artırmayı, sürekli yeni alımlar çin nakit bulundurmayı düşünebilirsiniz.

4) kozaa'nın adı çok mu duyldu son günlerde?
sebeb elindeki nakit pozisyonu. yine döviz pozisyonu da fazla olan firmalardandı. son günlerdeki döviz artış kurunun olumlu yansıması bekleniyor. özellikle 2010/aralık dönemine göre son mali tabloda da görebildiğimiz üzere çok ani bir şekilde artırması çok isabetli bir karar olmuş, ayrıca da fazlasıyla manidar olmuş. ayrıca kozaa, bir altın maden işletmeciliği olan firma. düşünün ki altının fiyatı nerelere geldi. üstelik elinde öncesinde altın stoğu varsa hiçbir şey yapmadan sadece buradan bir getirisi olmuştur. hükümete yakın bir grup olduğu da kulaklara gelmekte. son bir yıllık dibinden henüz uzakta. endeksteki sert düşüşe ayak uydursa da çok da fazla eşlik etmediğini görüyoruz. iyi bilanço açklayabilir, son düşüşleri bahane edip zarar açıklayanlar kervanına katılmak istemezse. o bilançonun da etkisiyle yöünü endekse paralel olarak yukarı kırıp primlenebilir.

5)bizim toptan?
hiç ilgilenmediğim hisselerden. halka arzdan sonra beklenilen getiriyi bir türlü yakalayamadı. çok ağır ve yavaş adımlarla ilerledi hep. şu anda ise halka arz fiyatının da altında. tahtanın çıkışta spekülatif hareket ettiğini söyleyemem, ama zirveden sonra neredeyse değerinin yarısını kaybetti. kaldı ki bu düşüşün büyük kısmı endekste herhangi bir olumsuzluğa paralel olmadan, tek başına imkb'den negatif ayrışarak gerçekleşti. aslında perakende alanında müthiş, büyümeye devam ediyor. küresel bir durgunluk yaşanmazsa cirosunu her geçen gün de büyüteceğe benziyor. yalnız çıkışlarda ülker grubundan sert hareketler, her gün tavana giden artışlar beklemeyin. yükselişler genelde ılımlı, düşüşler ise piyasaya göre sert gerçekleşmekte. piyasa toparlanırken bizim'in ufak da olsa düşüşünü devam ettirmesi çok da sevindirici bir durum değil. benim yatırım kararlarım arasında yer almıyor bu hisse. ayrıca borsaya satış için kaydettirilecek 2 milyon hisse de güzel haber sayılmaz herhalde. momentum'a göre hissedeki düşüş, temposunu korusa da birazcık yavaşlama olabileceğine dair erken sinyaller var. macd düşüş trendini teyit ediyor, rsi aşırı satım bölgesinde. işlem hacmine bariz bir azalma var bu da satıcıların gönülsüzleştiğini gösteriyor. hisse endeksteki çöküşle beraber hareket eder bir süre daha, endeks toparlandığında ise küçük alımlar gelir, endeksteki getirinin altında olabilir ama.


2 yorum:

  1. abi elin degmisken karton hakkinda ne dersin ?

    YanıtlaSil
  2. bir sonraki analizlerimde bahsedeyim ama bugün-yarın vakit bulamam sanırım. kısaca en büyük beklentisinin bedelsiz olduğunu, bunun için de kayıtlı sermaye tavanı süresinin bitimi referans gösterildiğinden beklentinin bugün-yarın gerçekleşeceği iddiasıyla takip ediliyor hisse. ancak sürenin 2012 sonunda, 2013 başında biteceğini peşinen belirteyim. analiz yapalım bununla ilgili...

    YanıtlaSil