17 Ağustos 2011 Çarşamba

KONYA (II)

temel analize girişelim.

sermaye: 4.873.440 tl

ilk çeyrek 6.934482 lira zarar açıklamıştı. 2010 12 aylık dönem karı ise 35.930.319 tl olmuştu. birkaç gün önce geçici vergi beyannamesi ekinde vergi dairesine sunduğu özet tabloyu kap'a duyurdu. oradan anladığımız kadarıyla ikinci çeyrekte 14.690.687 lira kar açıklamış. iyi bir rakam. ilk bakışta düzgün hazırlanmış gibi geldi göze. konya'nın bir çok şirkete göre en önemli özelliklerinden biri 2011 ilk çeyrekteki bilançoya göre dönen varlıkların, duran varlıklardan neredeyse 60 milyon tl daha fazla oluşu. kaldı ki 243 milyon dönen varlıkların neredeyse 150 milyon tl'ye yakını nakit ve nakit benzerleri. çok güzel. 50 milyon tl'si ise ticari alacaklar ancak elbette bunlardan ne kadarı tahsil edilemeyecek özellikte çek veya senetten oluşuyor, bilemeyiz. ama kısa vadeli oluşları çok önemli bir yer tutuyor.
kısa vadeli borçları 61 milyon civarında, uzun vadeli yükümlülükleri ise 14 milyon civarında. ancak şu da bir gerçek ki 2011 ilk çeyreğine göre her iki yükümlülüğünü de rahat bir şekilde karşılayabilecek bırakın fiziki, likit varlığı dahi mevcut. tüm varlıklarından daha büyük yükümlülüğü olan bir çok firmaya göre yalnızca nakit ve benzerlerinin tüm yükümlülüklerini karşılıyor olması bir üretim firması için ve özellikle şu koşullarda moral verici. elbette ikinci çeyrek bilançosu nasıl gelecek, birkaç gün sonra onu da ayrıntılı inceleriz.
dipnot kısmında belirtilen 10 milyon liralık net yabancı para pozisyonu da dikkatlerden kaçmıyor. özellikle dövizin arttığı şu son günlerde açıkta kalmak bir yana ikinci çeyrekte de şirket politikası gereği tutmaya devam etmişse bu da olumlu olarak firmaya yansımıştır.

yine geçen sene 1 tl nominal değerli hisseye isabet eden net %260,440 oranında (2,60440 tl/ad) temettü dağıtmıştı. ayrıca 2010 faaliyet raporuna göre: 15 milyon tl yatırım harcaması yaptığını (bu da yeni siparişlerin alınmasını ve sektörde büyümeyi öngördüğünü gösteriyor), satışların toplamda %20 arttığını, şirketin özkaynaklarının, yükümlülüklerinin toplamda 10 katı olduğunu görüyoruz! (şirket dilerse hiçbir dış finansmana gitmeden tüm borçlarını 10 defa ödeyebilir demek bu!)  ayrıca satışların %17'sinin ne kar olması da 50 milyon tona ulaşan sektörde %20'ye yakın karla çalıştığını gösteriyor. 

 zaten yandaki resimde görüleceği gibi küçük bir sektör analizi yaptığımızda türkiye'nin 2008 krizinden sonra yaptığı sıçramayı, inşaat alanındaki potansiyeli ve hemen sağda ticari hizmetler altında konya'nın bu pastadan ne kadar dilim aldığını, daha alabileceğini de fark edebiliyor olmamız lazım. elbette küresel çapta bir resesyonda inşaat sektörü çok hızlı etkilenecektir, elbette sektörde bir çok firma bulunmaktadır. bu gerçekleri de göz ardı edemeyiz sanırım. etmiyoruz da...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder